SLAM POEZIJA?

Resno? V bistvu je slam poezija, kot če bi stand-up komedija in rap glasba skupaj preživela vročo noč nekje pod borovci in to brez zaščite ob romantičnem siju polne lune v maminem avtu, ki ima zelo neudobne sedeže. Nato pa bi čez nekaj časa povsem nepričakovano slam poezija poetično prijokala na dan. Dobro, morda ne ravno tako, ampak nismo daleč od tega.

Avtorice in avtorji slam poezije svojih pesmi ne samo pišejo, ampak jih tudi izvajajo pred občinstvom. Vse skupaj na zanimiv način ustvari bolj razgibano interpretacijo in ima bolj energičen učinek na poslušalce. Kaže pa se, kot da bi začutil srčni utrip pesnice ali pesnika, ki se plete z besedami in jih oživlja.

Ampak to je šele začetek. Slam poezija je kot neke vrste šov talentov za pesnike, saj lahko tekmujejo drug proti drugemu, kjer na koncu občinstvo odloča, kdo si zasluži prestižni prestol slam zmagovalca.

Pesniški sladokusci pravijo, da je slam poezija bolj umetniška predstava kot karkoli drugega, saj ne gre samo za to, kako dobro si napisal pesem, ampak tudi za to, kako jo predstaviš. Lahko se usedeš, lahko stojiš, lahko pa tudi ležiš. Lahko bereš iz knjige, telefona ali pa rolice WC papirja. Ko stopiš na oder in prevzameš mikrofon, lahko svoje besede oživiš tako, da občinstvo doživi vsak tvoj občutek, čustveni naboj in globoko misel. Lahko pa si tudi slam interpret pesmi nekoga drugega, kar je na svoj način spet zanimivo.

Skratka, slam poezija je več kot le besede na papirju, je umetnost, ki združuje pisanje, nastopanje in malo zdrave tekmovalnosti. Res je nekaj dobrega!

Pesnica, pesnik ali slam poet, tudi če želiš biti samo interpret, piši na kosovelec@sc-sezana.si in soustvarjaj glavne odmore slam poezije in nove pesniške vragolije!